Leer de buurt kennen

We snappen dat je niet zomaar ergens gaat wonen. Je wilt natuurlijk weten hoe de buurt is. Daarom vind je op deze pagina informatie over de voorzieningen in en de bereikbaarheid van Ten Boer. Leer Ten Boer bijvoorbeeld kennen door de ogen van Henk Post. Hij is al vele jaren de plaatselijke bakker. Of kom in de buurt van het groen rondom Ten Boer. Een landschap met geschiedenis. Stad, groen, school, sport en winkels. Zoals je zult zien is in Ten Boer alles in de buurt.

In de buurt van Atelier Bloom & Style

Onze onderneming heeft een regionale klantenkring, en daarvoor is een centraal en makkelijk bereikbare plek als Ten Boer ideaal. We hebben klanten uit Stad, Loppersum, Delfzijl, enzovoort. Zij komen naar Ten Boer om bij ons iets te beleven, zoals een workshop bijvoorbeeld, en dan wil een klant er toch snel en gemakkelijk zijn. Zelf merk ik dat Ten Boer als dorps steeds diverser begint te worden. Ik woon hier al 22 jaar en zie oude Ten Boersters naast mensen uit andere gebieden zoals Utrecht, Leiden of Friesland. Ten Boer wordt steeds meer een forensendorp. Mensen werken in Stad of Delfzijl maar wonen in Ten Boer.

In de buurt van camping

Mijn man, mijn kinderen en ik wonen sinds een jaar met veel plezier in Ten Boer. Het is ons eerste koophuis, gelegen in het oude centrum. Hiervoor woonden we in Stad, maar we zijn vertrokken omdat we vonden dat onze kinderen ruimte moeten hebben om buiten te spelen. Deze ruimte vinden we dus in Ten Boer. Dezelfde ruimte zorgt er ook voor dat ik soms echt nog een vakantiegevoel heb. Alsof we op de plaatselijke camping zitten. Later zou ik trouwens best naar Dijkshoorn willen verhuizen, maar nu eerst hiervan genieten.

In de buurt van brood

Bakkers houden van een praatje. Daarom weten ze wat leeft. Henk Post en zijn bakkerij zijn al tien jaar onderdeel van Ten Boer. Hij is betrokken bij het dorpsleven en verzorgt jaarlijks de lunch voor het dorpsfeest 'Springtime'. Volgens Henk zijn de mensen in Ten Boer vriendelijk en gek op zijn brood: ‘Ik heb trouwe klanten. Die komen elke dag terug.’ Met de plaatselijke voorzieningen zit het volgens Henk ook goed. ‘Er is genoeg te doen en te krijgen in Ten Boer. Hier op het plein heb je een sauna met logies, een atelier voor interieurdecoratie en een bedrijf voor open haarden. Op het Koopmansplein zijn naast een supermarkt nog een stuk of tien winkels.’ Volgens Henk snappen de mensen in Ten Boer dat de plaatselijke bedrijvigheid belangrijk is. ‘Iedereen draagt daar zorg voor.’ Aan weggaan denkt Henk dan ook niet. ‘Er kan nog wel tien jaar bij en misschien meer. Ik ben hier bijzonder tevreden.’

In de buurt van de sport

Sporten houdt je fit. En is leuk om te doen. Tenminste, als we de leden van Tennisclub Ten Boer  mogen geloven. Zij zijn meerdere dagen in de week te vinden op de vier tennisbanen van Ten Boer. Na afloop praten ze bij in hun clubhuis met de gevatte naam 'Baan 5'. Bart, uit Appingedam, zegt te sporten voor de gezondheid en kreeg er een kennissenkring bij. ‘Iedereen kent elkaar. De drempel om erbij te horen is laag.’ Annet uit het nabijgelegen Ten Post beaamt dit, en voegt eraan toe dat er naast senioren ook veel jongelingen op de banen te vinden zijn. ‘Mooi om te zien dat de interesse vanuit de jeugd groeit.’ Naast tennis zijn er meer sporten te beoefenen. Lid Jan uit Ten Boer benadrukt dat er vele sportgelegenheden zijn in het dorp. ‘Voetbal, zwemmen, volleybal, tafeltennis, judo en nog veel meer. Je kan hier je energie wel kwijt hoor.’

In de buurt van school

In Ten Boer zijn drie basisscholen: OBS De Huifkar, GBS De Poort en CBS De Fontein. De Huifkar en De Fontein komen binnenkort samen onder één dak te zitten, in het nog te realiseren kindcentrum. Daar zal modern basisonderwijs gecombineerd worden met buitenschoolse opvang. De Poort blijft op de huidige locatie en investeert in hun eigen gebouw. Tot genoegen van vele ouders zal Ten Boer dus ook in de toekomst goed basisonderwijs weten te bieden.

In de buurt van groen

Vanuit Ten Boer zit je zo midden in de natuur door op de fiets te stappen en een van de fietspaden te volgen. Ten Boer ligt namelijk op het groene en geschiedenisrijke Hoogeland. Dit is een van de oudste cultuurlandschappen van Nederland. Al 600 jaar voor Christus waren hier mensen. Nu kan je er tijdens je fietstocht door de graanvelden genieten van middeleeuwse kerken, oude borgen, opgeknapte molens en bovenal: de rust.

In de buurt van Stad

De oude Stadsweg zorgt voor een directe verbinding met de stad Groningen. De stad is zodoende goed bereikbaar met de auto. Ook is er een frequente busverbinding: elke tien minuten gaat er een bus. Wonen in Ten Boer en werken in Stad is zo makkelijk mogelijk gemaakt. Aan de reistijd zal het in ieder geval niet liggen. Gemiddeld doet men er met de auto zo’n vijftien minuten over. Fietsers zijn in een half uur op de Grote Markt. 

In de buurt van Opa

Familie hou je graag in de buurt. Dat vindt ook Jaap Venhuizen, opa en vrijwilliger bij Kids2B. Hij woont al 65 jaar in Ten Boer. Samen met zijn vrouw heeft hij drie dochters, een zoon, en zes kleinkinderen. Die wonen bijna allemaal nog in Ten Boer. Jaap zegt: ‘De meesten blijven hier in de buurt. Mooi toch? Dat zie je hier trouwens wel vaker. Al gaan de oudste kleinkinderen nu wel naar de stad om te studeren.’ Eén van Jaap's dochters werkt bij Kids2B en zelf is hij daar vrijwilliger. Hij onderhoudt met de kinderen van de buitenschoolse opvang een prachtige moestuin. ‘In de zomer pluk ik samen met de kinderen frambozen en aardbeien. Dat vinden ze geweldig om te doen. Ze zijn ook echt heerlijk. Puur natuur!’